High end VR Headsets

2016 – Het beginjaar van echte VR headsets

Introductie

2016 was het echte begin van VR (virtual reality) op de consumentenmarkt. Een aantal grote fabrikanten kwamen met de meest geavanceerde VR headsets aanzetten.

VR headset: Oculus Rift

In het eerste kwartaal van 2016 kwam het bedrijf OculusVR LCC, dochterbedrijf van Facebook met de OculusRift CV1 (1), de eerste echte high end VR headset voor consumenten. Het verschil met de al bestaande cardboard varianten van Google was dat de Oculus Rift in bezit is van positionele tracking en een hogere resolutie display. De noviteit van Oculus was van korte duur doordat HTC in samenwerking met Steam (een online game platform) in april 2016 kwamen met de HTC Vive (2).

VR headset: HTC Vive

De Vive overtrof de Oculus op het gebied van positionele tracking. De grootste vernieuwing van Vive vergeleken met de Oculus was dat de Vive ook twee handcontrollers leverde die VR software applicaties naar een nieuw niveau haalde. Voor het eerst had je nu ook handen in de virtuele wereld wat een enorme innovatie was. Ook kon je door het lichthouse systeem van Vive rondlopen door je kamer heen door middel van roomscale.

De twee grote high end virtual reality headsets

De HTC Vive (boven) en de Oculus Rift + touch (onder).

Oculus kon dit niet over zich heen laten gaan en kwam in het laatste kwartaal van 2016 met de Oculus touch. De Oculus touch werd geleverd met een extra sensor zodat de Oculus Rift met touch controllers de HTC vive kon evenaren.
Beide systemen zijn erg indrukwekkend en vergen ook een krachtige computer die erop aangesloten is. Het nadeel van dit is dat de kosten tot nu toe nog erg hoog zijn in vergelijking met mobiele VR headsets.

Conclusie

Kortom, de Oculus en de Vive zijn in gevecht met elkaar om te bewijzen wie de beste hardware en ervaring biedt. Beide apparaten zijn erg nieuw en worden ook flink doorontwikkeld. Een echte winnaar is er nog niet. 2017 is het jaar waarin ze zichzelf kunnen bewijzen, niet alleen tussen elkaar maar ook ten opzichte van de mobiele VR headsets.

Voor meer informatie over de verschillende virtual reality headsets verwijzen wij u naar onze VR informatie pagina.

 

Bronnen
1. https://www.oculus.com/blog/
2. https://www.vive.com/

Geplaatst in Uncategorized en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *